TipsHur gör jag för att minska min energiförbrukning?

Värmepump

En värmepump hämtar värme från till exempel marken, berggrunden, vattnet i en sjö eller från luften.

Värmepumpen är driftssäker, kräver lite skötsel, är ett miljövänligt alternativ samt ger en mycket god besparing. I många fall kan energikostnaden minska med 70%.Certifierad installatör
Det är väldigt viktigt att installationen av din värmepump allltid sker av en certifierad installatör. Det kan vara lätt att lockas av att spara in några slantar genom att utföra installationen på egen hand. Detta är en mycket dum idé av flera anledning.

​Det är mot svensk lag att installera en värmepump på egen hand. De enda som får installera värmepumpar är ackrediterade kyltekniker. Om värmepumpen installeras felaktigt kommer det krävas mer el för att driva den och du som kund kommer då förlora stort på energikostnader. Detta är verkan bra för miljön eller för din plånbok.

Garanti
En ny värmepump innebär ofta en stor investering. Det gör också att man förväntar sig att den ska fungera bekymmersfritt under många år framåt. I Sverige säljer alla svenska general distribrutörer med 5års garanti. Välj därför en återförsäljare som arbetar seriöst med Svenska general distributörer.

Det är också viktigt att välja en återförsäljare som jobbar med Svenska general distibrutörer för att försäkra dig om att du får en pump som klarar av Svenska klimat.

Håll koll på din energiförbrukning

Studier har visat att enbart informationen som du får om din elförbrukning av en energidisplay i hemmet leder till 24% genomsnittliga besparingar av hushållsel. Andra studier pekar på snittbesparingar på 10-20%.

Därför sammarbetar Energifrågan med ELIQ - Exibea. Sveriges Bästa Alternativ för att hålla koll på energiförbrukningen i ditt hushåll.Varför ELIQ?
Det finns ett fåtal produkter av denna typ och kvalitet.
Med ELIQ energianalys kan du snabbt, lätt och på ett roligt sätt sänka din energiförbrukning.

ELIQ har ett grafisk gränssnitt som består av fem vyer som visualiserar din energiförbrukning på ett lättförståeligt sätt. Vyerna hjälper dig att förstå och påverka din energianvändning. Se nedan för att lära din mer om hur de olika vyerna fungerar

Just nu
 
I Just Nu vyn så ser du hur mycket el du förbrukar just nu. Det är precis som hastighetsmätaren för en bil. Du ser också den senaste förändringen i hemmet. Om du till exempel sätter på en 40W lampa så kommer den senaste förändringen bli +40W. Detta gör att du enkelt kan lära dig vilka apparater som påverkar din förbrukning mest.

Dagsvy
 
Här ser du hur din förbrukning har sett ut under dagen samt en jämförelse mot föregående dygn. Det är lätt att se vad som händer när du t.ex. lagar mat eller städar. Och du får en ökad förståelse för hur mycket energi olika aktiviteter förbrukar. Det är också lätt att se när du drar orimligt mycket energi eller hur mycket energi ni slösar då ni INTE är hemma eller sover och får då möjlighet att göra något åt det.

Veckovy
 
Här ser du hur din förbrukning har sett ut under veckan och en jämförelse mot föregående vecka. Det är lätt att se vilka dagar du förbrukar mer energi samt vad som händer om du t.ex. är borta en dag. Du kan stega fram och tillbaka med pilknapparna för att se tidigare veckor.

Månadsvy
 
Här ser du hur mycket el du har förbrukat under årets månader, samt jämförelse med föregående år. Du kan även enkelt stega mellan olika månader och år med pilknapparna. Här har du möjlighet att följa upp långtidsförändringar eller kanske skapa en förståelse för hur mycket energi som går år till uppvärmning. Du får även information om hur mycket de olika månadernas energiförbrukning har kostad i kr.

Prognosvyn
 
Här ser du en prognos över hur mycket energi du kommer att göra av med under innevarande månad om du fortsätter att förbruka energi i samma takt som du börjat göra under månaden. För att skapa en bättre förståelse för energi så visas även den uppskattade förbrukningen omsatt i tre nyckeltal: Vilken kostnad förbrukningen motsvarar, hur många kilogram koldioxid förbrukningen motsvarar samt hur många kilometer du skulle kunna köra med en elbil baserat på samma mängd energi.

Belysning

Glödlampor drar onödigt mycket energi och belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige. De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme.

Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan och den 1 september 2011 försvann 60-wattslampan. I höst försvinner 40-, 25- och 15-wattarna. Butikerna får dock sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt.Vad ska man välja istället för glödlampan?
Nu finns flera energieffektiva lampor. LED, halgogen och lågenergilampor har olika egenskaper och passar till olika situationer.
Läs mer om olika lampor här (PDF)

Släck när ljuset inte behövs
Släck lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timer.

Till din utomhusbelysning kan du installera en skymningssensor som släcker lampan när dagsljuset är tillräckligt starkt eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. Detta gör att utomhusbelysningen inte står på i onödan.

Hemelektronik

Stäng av både datorn och alla tillbehör som till exempel skrivare med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket du kan spara är väldigt olika, men i genomsnitt ligger det omkring 250 kilowattimmar per år för alla apparaterna i ditt hushåll sammanlagt.Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag så kan du enkelt stänga av alla på samma gång.

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande. Nya tv-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet. Fråga efter energianvändningen när du köper ny tv. En LCD- eller plasma-tv drar inte så mycket mer än en gammal tjock-tv med motsvarande bildyta, men ofta kostar man på sig en lite större tv när man ändå ska köpa en ny. Till exempel kan energianvändning vid byte från 28 tums bildrör till 42 tums plasma tredubblas. De flesta nya tv-apparater har idag inbyggd digitalbox för mark- och kabel-tv. Inbyggd box för satellit-tv är fortfarande ganska ovanligt. Energianvändningen för en tv ökar inte för att den har en inbyggd box, så du spar in hela boxens energianvändning genom att ha en tv med inbyggd box. Vill du ändå ha en separat digitalbox finns numera digitalboxar som kan stängas av helt utan att de förvalda inställningarna går förlorade. En digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre tv per år. Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för IT-utrustning. Obligatorisk energimärkning på tv-apparater kommer under 2011.

Tipsa oss!

Fyll i kontaktuppgifter

Tipsa oss!
Har du något bra tips på hur man kan spara energi och elektricitet.
Maila oss! - Vid bra svar har du chans till 2 gratis biobiljetter på SF bio